Wryneck

От Уикипедия, свободната енциклопедия
Отидете на навигация Отидете на търсене
Wryneck
Wryneck от Pepe Reigada.jpg
Научна класификация
междинни чинове
Домейн:
Царство:
Подцарство:
Без ранг:
Тип:
Infratip:
Суперклас:
Клас:
Подклас:
Инфраклас:
Отряд:
Семейство:
Подсемейство:
Вертишейкови (Jynginae Swainson , 1831)
Изглед:
Wryneck
Международно научно наименование
Jynx torquilla
( Линей , 1758 )
■ площ
образ

     Район за гнездене

     Зимуваща зона
Природозащитен статус

Spinner [1] , или обикновен шут [2] ( латински Jynx torquilla ) е птица от семейство кълвачи . Малка птица с дълга подвижна шия, на външен вид и поведение прилича повече на гъбички, отколкото на типични кълвачи , с които е обединена преди всичко от характерната структура на краката - два пръста обърнати назад и два напред, и дълъг лепкав език, както и полет с вълнообразен характер.

Мигрираща птица, зимува в Африка и Южна Азия. Основната храна са мравките и техните какавиди, както и други малки насекоми . Той не изкопава гнездата си, а заема изоставените хралупи на кълвачи или изгонва от тях птиците -възлюбници, които вече са започнали да гнездят.

Руското (както и научният латински Jynx - буквално „усукване“) името е дадено на спинера заради характерното му поведение, което демонстрира в стресови ситуации. Взета в ръка или изненадана, птицата разпръсква опашката си, разрошва перата си, увисва крилата си и с този поглед се втурва към нарушителя, като същевременно върти врата, очите си и издава буболене и съскане [3] [4] . Ако поставите ръката си в хралупа с въртящ се врат, тогава това поведение създава илюзията, че в нея има змия , а не птица [5] .

Описание

Външен вид

Птица, взета на ръце, се разтяга и завърта врата си, за което е получила името си

Лесно разпознаваема птица. За размера на насекоми или Hawk коприварче : дължина на тялото 17-20 см, разпереността 25-30 см, тегло 32-48 г [5] . Мъжът и женската имат подобен защитен цвят на оперението, което добре крие птиците на фона на кората на дърветата. Върхът е пъстър, сиво-кафяв с тъмни надлъжни ивици, на гърба почти се слива в едно голямо петно. Коремът е белезникав с напречна ивица, като при малките пернати хищници . Различна тъмна ивица минава от ъгъла на клюна през окото и по -нататък по шията; друга подобна ивица се простира през короната и задната част на главата. На гърлото и гърдите има лек жълтеникав или охранен оттенък. Ирисът е тъмнокафяв, клюнът и краката са тъпи, кафеникаво-рогови. Младите птици са подобни на възрастните, но имат по -размит модел [5] [6] [7] .

За разлика от кълвачите, опашката на въртящия се врат е леко заоблена и се състои само от меки пера на опашката, поради което не е в състояние да служи като опора на вертикален ствол на дървото. Следователно птиците получават храната си седнала на клони или от повърхността на земята. Клюнът е по -къс и по -остър - птиците не чукат дърва, но като кълвачи, понякога получават храна под изгнилата кора.

Разпределете 4-7 подвида, отличен размер, както и нюанси и детайли на модела на оперението [8] .

Глас

Jynx Torquilla (33693877994) .jpg

Пролетната песен в своята тоналност и ритъм има много общо с песента на зелени , сивокоси и дори черни кълвачи [9] , а също така е подобна на тревожните викове на малките соколи , но по-тихи и спокойни [5] . Това е поредица от 12-18 монотонни разтегнати викове „ти-ти-ти-ти“, повтарящи се със скорост до 4 пъти в секунда [7] . Мъжът крещи, избира подходяща хралупа и извиква женската до себе си. Ако в рамките на един или два дни отговорът на повикването не се чува, мъжкият лети до друго място и започва отначало. Чувайки мъжкар отдалеч, женската му се обажда, докато и двете птици се срещнат [9] . След сдвояване птиците обикновено не пеят. Сигналът за безпокойство е тих „tech-tech-tech“ или „pizza-pizza-pizza“ [5] . Когато се смущава в гнездото, вихърът издава съскащи звуци, като змии , и като тях е в състояние да завърти силно врата си [4] .

Разпространение

■ площ

Защитното оцветяване позволява на птицата да се слее с фона на кората на дървото

В Африка се размножава в Алжир и Тунис в тясна ивица по бреговете на Средиземно море . В Евразия обитава обширна територия на горската зона от източната част на Иберийския полуостров и западна Франция на изток до басейна на Колима , на юг от брега на Тихия океан, Сахалин , Курилските и Японските острови и дори на юг от централните райони на Китай . В Северна Европа в момента практически липсва на Британските острови , но гнезди почти на цялата територия на Скандинавия , с изключение на планинските райони на север от 67 -ия паралел. В Русия се среща на север до границата на гората: в европейската част до 65 ° с.ш. ш., в Западен Сибир до 66 ° север. ш., в басейните Хатанга и Лена до 68 ° север. ш., в Колимската котловина до 69 -ия паралел [10] .

В Южна Европа се размножава на юг до Средиземноморието от североизточна Испания на изток до северна Гърция , както и на островите Майорка , Ибиса , Корсика , Сардиния и Сицилия ; среща се спорадично в Южна Португалия . В Поволжието - на юг до около 49 ° с.ш. NS. ( Волгоградска област), в долината на Урал до 50 ° с.ш. ш., в Казахстан на север в района на 51 -ия паралел, на изток до района на Семипалатинск . В Монголия и Китай , на юг до Алтай монголски , Хангай , Хъйлундзян провинция и северната част на Корейския полуостров . Изолирани популации на юг от основния ареал в Кашмир и планинските райони на централен Китай - в провинциите Гансу , Цинхай и Съчуан [10] .

До средата на 20-ти век малък брой (до 200-400 двойки) са гнездели във Великобритания , но от 1973 г. насам на острова са регистрирани само няколко наблюдения на тези птици [11] . Освен това през последните десетилетия популацията на птици е намаляла значително в различни европейски страни, по -специално в скандинавските страни, Германия , Дания и Швейцария [12] [13] [14] . Възможни причини за рязкото намаляване на броя се наричат ​​промяна в методите на обработка на обработваемата земя, изменение на климата и намаляване на броя на местата, подходящи за изграждане на гнезда [15] [16] .

Миграции

Колелото е единственият мигриращ вид сред птиците кълвач, живеещи в Европа. Само представителите на подвида mauretanica , живеещи в северозападна Африка, обикновено са заседнали. Птиците, които гнездят на островите в Средиземно море и в планините на Централна Азия, се движат на кратко разстояние (в последния случай се спускат в близките планински долини). Останалата част от населението са далечни мигранти. Зимуващите райони на европейските птици са разположени на юг от Сахара в широк пояс от Сенегал , Гамбия и Сиера Леоне на запад до Етиопия на изток, на юг достига Демократична република Конго и Камерун . Същата територия се използва и от населението на Западен Сибир. Колелата от централните райони на Сибир и Далечния Изток зимуват в Индия и Югоизточна Азия , както и на южните японски острови. Малка част от далекоизточните птици мигрират в западните райони на Аляска .

Среда на живот

През периода на гнездене обитава редки широколистни или смесени гори, богати на стари дървета от такива видове като трепетлика , липа или бреза . Често се установява на горски поляни, покрайнини на поляни, горски ръбове , в горски насаждения и крайбрежни гъсталаци. Не се страхува от хората и често гнезди в култивирани пейзажи - овощни градини и паркове. Най-голям брой достига в южната част на горската зона и в горската степ , където е често срещана; в по -голямата част от останалата част от територията е рядкост [5] . Отворената степ , както и непрекъснатата гора, избягват. Среща се и при миграция в по -открити пейзажи: обработени полета, ливади, пясъчни дюни и каменисти плажове. На местата за зимуване местообитанията са по -разнообразни, но във всеки случай богати на видове насекоми, с които птицата се храни. Най -голямо предпочитание се дава на акациевата савана .

Възпроизвеждане

Спинър близо до хралупа

За разлика от някои видове кълвачи, които не напускат територията за гнездене през зимата, усуканите шийки образуват нова двойка всяка година. Птиците се завръщат доста късно, когато дърветата вече са покрити с млада зеленина - през втората половина на април или първата половина на май, в зависимост от географската ширина. Точно като своите роднини, червеевата дупка гнезди в кухините на стари дървета, но поради слабия клюн самата хралупа почти никога не се издълбава, а заема готова. Това може да бъде естествена ниша в ствол или изгнил клон на дърво, стара куха на кълвач, изгнил пън, а в някои случаи и дупка в стената на стар навес или селска къща. Понякога той охотно заема изкуствени гнездови кутии и къщички за птици, от време на време се настанява в дупки на зимородци и крайбрежни зверове по стръмни брегове и склонове на степни дерета. Случва се в района всички места вече да са заети от други жители, а след това грамофонът заема кухината, която тя харесва, изгонвайки собствениците от него. Сред засегнатите птици в такива случаи са червените звезди , сивите мухоловки и други малки горски птици [5] . Интересното е, че самата чистачка понякога страда по подобен начин от нашествието на по -големи птици, като големия петнист кълвач или сирийския кълвач . Най -често котловината се намира на височина до 3 м от земята, но може да бъде и много по -висока - до 9 м [9] .

Разбъркайте яйцата

Мъж търси място за бъдещо гнездо. След като е намерил подходяща хралупа, той крещи силно и дълго, призовавайки женската. Случва се наблизо да няма свободна женска, а след това след ден -два мъжката се премества на друго място, повтаряйки всичко наново. Чувайки зова, женската отговаря отдалеч със същия вик и двете птици постепенно се приближават, докато не се срещнат и чифтосат някъде в горната част на короната на дървото [9] . Птиците не губят време за подреждането на гнездото: стените на кухината не се разширяват и към него не се добавя допълнителен гнездови материал. Останките от старо гнездо и черупки от яйца под дървото често свидетелстват за бившите собственици. Първоначално в дъното на нишата може да има дървесен прах, който служи като вид постелка. Потомството се излюпва веднъж или два пъти на сезон, първите кладки в централна Русия обикновено се намират в края на май или началото на юни. Броят на яйцата в съединителя варира в широки граници, но най -често от 7 до 10, в редки случаи до 14 броя. При птици, които гнездят за първи път, както и в неблагоприятни години, броят на яйцата в една клада не може да надвишава 5 броя. Яйцата са бледо бели, с размери 16–23 × 13–17 mm [5] . Когато съединителят се загуби, женската снася отново, но с по -малко яйца.

Женската снася по едно яйце на ден на интервали, инкубацията обикновено започва с предпоследното яйце и продължава 12-14 дни. Водещата роля в инкубацията играе женската, която от време на време и за кратко се заменя от мъжкия. Раждането на потомството е асинхронно, в резултат на което както порасналите пилета, способни да се катерят по стените на кухината, така и голи, със затворени слухови канали, могат да бъдат едновременно в едно гнездо [9] . В тясна кухина пилетата седят в пирамида към центъра с човките си, които се отварят, когато родителите ги докоснат [4] . И двамата родители хранят пиленцата, като се редуват да носят храна в гушата под формата на топки, които след това се връщат в човките на пилетата. В близост до хралупата вихърът се държи предпазливо, скривайки се и се слива на фона на кората на дърветата, когато хищниците се приближават. В края на юни - началото на юли шумните пиленца започват да излизат от хралупата, а след няколко дни на възраст 23-27 дни те стават на крилото. Няколко дни след това пилетата се разпадат и се разпръскват [5] .

Червеевата дупка получава храната си на повърхността на земята, унищожавайки мравуняците

Хранене

По време на размножителния период червеевата дупка се храни главно с малки мравки , включително копка , жълти земни , червени горски мравки, както и различни видове от родовете Lasius и Formica . В същото време в по -голямата си част червеевата дупка се храни не с възрастни, а с техните ларви и какавиди. Други групи насекоми - листни въшки , гъсеници и бръмбари , както и растителна храна - плодове и плодове, съставляват много по -малък дял в храната. В търсене на храна птиците често обръщат внимание на изявени, ярки предмети - малки стоманени предмети, парчета фолио и пластмаса често се намират в стомаха им.

Класификация

Оборот на номинативния подвид
Подвид с въртяща шия J. t. хималаяна

Обикновеното въртящо се колело е един от двата вида от афро-евразийския род Jynx , който е класифициран в монотипното подсемейство Jynginae [17] [18] . В допълнение към Jynx torquilla , той включва и вида Jynx ruficollis , въртящ се червеновраст, разпространен в Африка на юг от Сахара [19] .

Подвидове

Вътрешноспецифичната променливост на вихрушка се проявява в различни нюанси на общия цвят и детайлите на модела, докато размерът на птиците се променя незначително [20] . На тези основания различни автори разграничават от 4 до 7 подвида на този вид. Според Международния съюз на орнитолозите в момента има 6 подвида [19] :

Някои изследователи разграничават червеникавия вихър от Япония като отделен подвид J. t. japonica , която понякога включва и птици от остров Сахалин [21] . Други автори обаче считат J. t. japonica и J. t. sarudnyi само чрез прояви на клинична вариабилност на номинативния подвид и J. t. chinensis , мотивирайки позицията си с факта, че и в двата случая има индивиди, които са много сходни или идентични с европейските [8] .

Вижте също

Бележки (редактиране)

  1. Коблик Е. А., Редкин Я. А., Архипов В. Ю. Списък на птиците на Руската федерация. - М.: КМК, 2006.- С. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Петезичен речник с имена на животни. Птици. Латински, руски, английски, немски, френски / Под общо. изд. акад. В. Е. Соколова . - М .: Руски език , РУСО, 1994.- С. 198.- 2030 копия. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. Richarz, Steinbach, 2001 г.
  4. 1 2 3 Sauer, стр. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Рябицев, стр. 347-348
  6. Иванов и др., Стр. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, стр. 228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002 г.
  9. 1 2 3 4 5 Малчевски, Пукински, стр. 213
  10. 1 2 Степанян, стр. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . British Birds . ARKive. Посетен на 7 ноември 2009 г. Архивиран на 10 април 2012 г.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003 г.
  14. Rittmann, стр. 25-28
  15. ^ Фон Блоцхайм, К. М. Бауер, 1980 г.
  16. Мюриел Мермод. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки